16

Wie vlucht en wie blijft – Elena Ferrante

Ferrante - Wie vlucht en wie blijft

Mei 2016 verschijnt een nieuwe roman van Elena Ferrante bij uitgeverij De wereldbibliotheek: Wie vlucht en wie blijft. Bloggers van Een perfecte dag voor literatuur lezen deze roman en schrijven er 30 juni 2016 over. Kijk die dag bij de comments voor links naar alle blogs!

>> Geen lid van Een perfecte dag voor literatuur maar ga je dit boek ook lezen? Doe mee! Plaats 15 juni een link naar je blogpost in de comments. Vinden we leuk. <<

Ferrante - Wie vlucht en wie blijft

In Wie vlucht en wie blijft zijn Lila en Elena, de twee meisjes die we voor het eerst ontmoetten in De geniale vriendin, volwassen vrouwen. Lila, die op haar zestiende trouwde en een kind kreeg, heeft inmiddels haar man, huis en luxeleven verlaten en werkt in een fabriek om rond te kunnen komen. Elena heeft de universiteit doorlopen en een succesvolle roman geschreven. Voor haar staan de deuren open naar een andere wereld, ver weg van de Napolitaanse wijk waar ze opgroeide.

Beide vrouwen vechten tegen wat de wereld van hen verwacht: berusting in het moederschap, onwetendheid en onderwerping. Ze zoeken hun weg in de vrijheden en kansen die de jaren zeventig lijken te bieden. Hoe verschillend hun zoektochten ook zijn, hun levens blijven met elkaar verbonden door een sterke, onbreekbare band.

Wie vlucht en wie blijft is het derde deel uit de serie Napolitaanse romans, maar ook als losstaande roman te lezen.

416 blz.

Wie is Elena Ferrante?
‘Ik geloof dat boeken, als ze geschreven zijn, hun auteurs niet meer nodig hebben. Als ze wat te zeggen hebben, zullen ze vroeg of laat lezers vinden.’ – Elena Ferrante.
Ferrante is auteur van Dagen van verlating (2003), De verborgen dochter (2008), Kwellende liefde (2016) en de Napolitaanse romans De geniale vriendin (2013), De nieuwe achternaam (2015), Wie vlucht en wie blijft (2016) en Het verhaal van het verloren kind (2016).
Het zijn deze Napolitaanse romans, over het vrouwelijk bestaan en over vriendschap en rivaliteit, die Ferrante in en buiten Italië gelijk hebben gegeven.

Ferrante maakt haar identiteit niet bekend en laat zich niet interviewen. Voor haar Italiaanse uitgevers maakte ze een uitzondering. Het artikel is te lezen in The Paris Review.

De bekende Amerikaanse criticus James Wood schreef een artikel over Ferrante in The New Yorker, waarmee hij de #FerranteFever ontketende.

Schrijvers Marja Pruis en Marte Kaan voerden een gesprek over Ferrantes mysterieuze identiteit in radioprogramma Nooit meer slapen.

16 Reacties

 • Reply
  Manjo
  15 juni 2016 at

  Het overkomt me niet vaak, maar dit boek zegt me zo niets en tegelijkertijd weet ik dat dat niet aan het boek maar aan mij ligt. Daar ga ik dus iets aan doen.

  (En laat je door mij niet tegenhouden om dit boek te lezen!)

  http://geschrevengoed.blogspot.nl/2016/06/een-boek-om-opnieuw-te-lezen.html#more

 • Reply
  Lalagè (@Lalage_)
  30 juni 2016 at

  https://lalageleest.wordpress.com/2016/06/30/wie-vlucht-en-wie-blijft-elena-ferrante/

  Vaak leest bij een trilogie het middelste deel wat moeizamer en bij dit vierluik is dit het middendeel waar je iets meer moeite voor moet doen. Maar aan het einde wordt het weer helemaal goed gemaakt met een spannende wending.

 • Reply
  Kun je midden in een serie beginnen? | De wereld van Hendrik-Jan
  30 juni 2016 at

  […] is mijn bijdrage over Wie vlucht en wie blijft van Elena Ferrante. We lezen dit boek bij Een perfecte dag voor literatuur van notjustanybook.nl. […]

 • Reply
  Hendrik-Jan
  30 juni 2016 at

  Dit is het eerste deel van deze serie die ik lees. Kun je eigenlijk zomaar middenin zo’n serie beginnen? Ik denk her wel: http://www.hendrik-jandewit.nl/2016/06/kun-je-midden-in-een-serie-beginnen/

 • Reply
  Charlotte Veltman
  30 juni 2016 at

  ‘Wie vlucht en wie blijft’ door Elena Ferrante is realistisch, maar dan wel van een botheid die haar weerga niet kent.

  http://www.charlottesboeken.blogspot.com

 • Reply
  Mick
  30 juni 2016 at

  Ferrante fever of slechts een klein beetje verhoging?
  https://zwart-boek.nl/2016/06/30/ferrante-fever-of-slechts-een-klein-beetje-verhoging/

 • Reply
  Wie vlucht en wie blijft – Elena Ferrante | Lalagè leest
  30 juni 2016 at

  […] boek heb ik gelezen voor de boekenclub ‘Een perfecte dag voor literatuur’. Klik om te lezen wat andere bloggers hier vandaag over hebben geschreven. Met dank aan uitgeverij […]

 • Reply
  Recensie: Wie vlucht en wie blijft – LizLohren.nl
  30 juni 2016 at

  […] Lees ook wat de andere bloggers van Een perfecte dag voor literatuur vinden van Wie vlucht en wie blijft. […]

 • Reply
  Liselore
  30 juni 2016 at

  Wie vlucht….. zal dwalen
  http://lizlohren.nl/recensie-wie-vlucht-en-wie-blijft/

 • Reply
  theonlymrsjo
  30 juni 2016 at

  Reservebank (en een klein beetje SPAM) http://wp.me/p6EHPM-EQ

 • Reply
  Wie vlucht en wie blijft | De wereld van Hendrik-Jan
  1 juli 2016 at

  […] is mijn tweede bijdrage over Wie vlucht en wie blijft van Elena Ferrante. We lazen dit boek bij Een perfecte dag voor literatuur van notjustanybook.nl. […]

 • Reply
  Janneke
  1 juli 2016 at

  https://curledupbook.blogspot.nl/2016/06/elena-ferrante-wie-vlucht-en-wie-blijft.html

  Eerst de twee andere delen lezen is mijn voornemen

 • Reply
  Ingrid Meurs
  3 juli 2016 at

  Lekker binge-lezen met Ferrante: http://ingridmeurs.nl/2016/07/03/binge-lezen-ferrante/

 • Leave a Reply