11

Agneta – Jan van der Mast

Agneta - Jan van der Mast

Agneta is een nieuw verhaal van Jan van der Mast. Het verscheen in augustus 2015 bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Bloggers van Een perfecte dag voor literatuur lezen dit boek  en schrijven er 15 december over. Kijk die dag bij de comments voor links naar alle blogs!

>> Geen lid van Een perfecte dag voor literatuur maar ga je deze roman ook lezen? Doe mee! Plaats 15 december een link naar je blogpost in de comments. Vinden we leuk. <<

Agneta - Jan van der Mast

Het waargebeurde verhaal van een sterke vrouw, die het dubbelleven van haar man ontdekt en trouw blijft aan zichzelf.

Het is eind negentiende eeuw als Jacques van Marken, oprichter van de Nederlandse Gist- en Spiritusfabriek, en zijn vrouw Agneta hun droom realiseren: het Agnetapark, in Delft, een tuindorp met 78 arbeiderswoningen. Het echtpaar zelf woont te midden van de fabrieksarbeiders en Agneta groeit uit tot geliefde ‘parkmoeder’. Als Jacques volledig instort, neemt Agneta zijn taken over. Al snel wordt zij onaangenaam verrast door de brief van een vrouw die vraagt waar haar toelage blijft. Agneta kiest voor een onconventionele oplossing en maakt een afspraak met de minnares van haar man. Terwijl Van Marken in Duitsland een heilzame waterkuur volgt, nemen de dames een besluit dat hun toekomst ingrijpend zal veranderen.

256 blz.

Bekijk ook de documentaire ‘Onbegrensde liefde – Toen Delft wakker werd gekust’ die naar aanleiding van de roman werd gemaakt.

Jan van der Mast (1961) is toneel- en romanschrijver. Zijn roman Films, vaders & neuzen (1994) werd genomineerd voor de Debutantenprijs. Met Wilma Keizer leidde hij jarenlang Theatergroep Keizer & van der Mast. Hij won de NRC-Essayprijs met ‘Een uitstapje naar de werkelijkheid’. Zijn roman De kleine Keizer werd genomineerd voor de Halewijnprijs 2012.

11 Reacties

 • Reply
  theonlymrsjo
  15 december 2015 at

  In een blogpost moet je, omwille van het aantal woorden, keuzes maken. Dus dit keer geen ruimte om te onderzoeken of er een (licht) narcistische karaktertrek bij Agneta is te ontdekken.
  Mijn blogpost krijgt de titel Gedeelde liefde: http://www.theonlymrsjo.nl/boek-review/gedeelde-liefde/

 • Reply
  Lalagè (@Lalage_)
  15 december 2015 at

  Het is alsof de schrijver bij Jacques en Agneta in de huiskamer heeft gezeten.

  https://lalageleest.wordpress.com/2015/12/15/agneta-jan-van-der-mast/

 • Reply
  Hendrik-Jan
  15 december 2015 at

  Een bijzonder boek over een bijzondere vrouw: http://www.hendrik-jandewit.nl/2015/12/agneta/

 • Reply
  Mick
  15 december 2015 at

  Een mooi voorbeeld van hoe een leven zo anders kan lopen dan hoe de leider van dat leven zich van tevoren had voorgesteld…

  http://zwart-boek.nl/2015/12/15/een-mooi-voorbeeld-van-hoe-een-leven-zo-anders-kan-lopen-dan-hoe-de-leider-van-dat-leven-zich-van-tevoren-had-voorgesteld/

 • Reply
  Charlotte Veltman
  15 december 2015 at

  Agneta*** door Jan van der Mast is een monument voor een vrouw.

  http://charlottesboeken.blogspot.nl/

 • Reply
  Isabel
  15 december 2015 at

  Knellende levensidealen

  http://veryisabelpeters.blogspot.nl/2015/12/knellende-levensidealen.html

 • Reply
  Linda Kwakernaat
  24 december 2015 at

  Beter laat dan nooit!
  Hier eindelijk mijn review!

  Is het een roman? Of is het een biografie? Ik kom er niet helemaal uit. In ieder geval heeft Jan van der Mast een mooi verhaal geschreven.
  http://www.linda-linea-recta.nl/agneta/

 • Reply
  Heelt de tijd alle wonden? | Het kraaien van De Haan
  2 maart 2016 at

  […] ook wat de andere bloggers van dit boek […]

 • Leave a Reply