0

Van sfeeridee tot boekomslag, deel 3

Paaltje aan de horizon

Je vindt ze mooi of je vindt ze lelijk: boekomslagen. Uitgevers hanteren behalve schoonheid nog andere criteria: een boekomslag moet prikkelen, de aandacht trekken en de inhoud van het boek vertegenwoordigen. En liefst moet het omslag ook opvallen in de winkel. Hoe gaan ontwerpers te werk?
Deel 3: de debuutroman van Michiel Lieuwma (1980), Paaltje aan de horizon, met een omslag van ontwerper Sander Patelski.

Lieuwma is naast schrijver ook theatermaker en docent aan de Koningstheateracademie. Sinds 2012 maakt hij samen met Kasper C. Jansen de online videoserie De snijtafel, waarin hij teksten van culturele uitingen bekritiseert.

Voorin de roman staat een motto geschreven: iedereen heeft een agenda. ‘Achterliggende vragen zijn: wat drijft mensen werkelijk, hoe manipuleren ze elkaar om hun doel te bereiken?’ zegt redacteur Michel van de waart van De Arbeiderspers. ‘In Paaltje aan de horizonreist de hoofdpersoon af naar Zuid-Frankrijk waar hij een tijdje in een commune verblijft, in de hoop dat hij daar zijn ex-vriendin treft die een wandeltocht naar Santiago maakt. Michiel laat in deze roman zien dat het maakbaarheidsideaal een illusie is, dat je mensen niet verandert door ze in een andere omgeving te plaatsen.’

Lees het hele artikel hier.

Geen reacties

Leave a Reply