0

Van sfeeridee tot boekomslag, deel 2

Cover De drie levens van Tomomi Ishikawa

Je vindt ze mooi of je vindt ze lelijk: boekomslagen. Uitgevers hanteren behalve schoonheid nog andere criteria: een boekomslag moet prikkelen, de aandacht trekken en de inhoud van het boek vertegenwoordigen. En liefst moet het omslag ook opvallen in de winkel. Hoe gaan ontwerpers te werk? Deel 2: het omslag van De drie levens van Tomomi Ishikawa, een roman van Benjamin Constable.

Hoe verschillend uitgevers denken over wat een passend boekomslag is, kun je goed zien als je ontwerpen van eenzelfde boek uit verschillende landen naast elkaar legt, zoals die van De drie levens van Tomomi Ishikawa.

Nieuw Amsterdam, uitgever van de Nederlandse vertaling van The Three Lives of Tomomi Ishikawa, koos er net als de andere uitgevers voor om een illustratie op het omslag te zetten, en niet, zoals vaak gebeurt, een stockfoto. ‘Het is een origineel, beetje gek verhaal, ook wel voor een jonger lezerspubliek en daar vonden we geen standaard omslag of stockfoto bij passen,’ zegt Susanne van Leeuwen, redacteur bij Nieuw Amsterdam.

Lees het hele artikel hier.

Geen reacties

Leave a Reply