0

Poëtisch architect

Zoals we eerder al aankondigden, start op donderdag 26 januari, Gedichtendag, de blogtournee rondom de nieuwe poëziebundel van Ingmar Heytze, Ademhalen onder de maan. Bijna twee maanden lang reist deze bundel virtueel van blog naar blog, met ruim 15 bijdragen van evenzoveel bloggers.

Vandaag alvast een tipje van de sluier; met het gedicht dat de nieuwe bundel zijn naam gaf:

Roos

Ik geef je een wereld om in te wonen.
Hier zijn de beste plekken die ik ken,
dicht bij elkaar: een huis, een wilde tuin,
een bos, de zee – dat alles samen op een
kleine planeet. Je kunt er altijd heen.

Het huis heeft betere spiegels; ze laten
je zien zoals je bent. Schrik niet, het went
vanzelf. Je mag eten wat je wilt: in de tuin
groeit alles wat je nodig hebt.

Op goede dagen kun je wandelen in het bos
dat alle bossen is, groot genoeg om uren
door te dwalen maar klein wanneer je weer
naar huis toe wilt, om als een roos te slapen.

En om dat alles ligt de zee, die elke dag zal
zijn als jij: soms woedend, donkergrijs,
dan glad, sereen of wild en blij, doorzichtig
blauw of peilloos zwart; een mooi, groot
ademhalen onder de maan.

Ingmar Heytze

Wie niet tot 26 januari wil wachten om meer uit Ingmar Heytzes nieuwe bundel te lezen, kan terecht op zijn Facebook-pagina, waar hij elke dag een gedicht post. Elk gedicht is in het omslagbeeld gezet, waardoor woord en beeld als een schilderij op je ‘wall’ komen te hangen. Een mooie manier om de gedichten op Facebook op te laten vallen en een stimulans om te ‘delen’.

Maar er is niet alleen online aandacht voor Ademhalen onder de maan; ook offline gebeurt er van alles. Zo kun je de gedichten live horen, vertolkt door de Asfaltfeeën. Tijdens de feestelijke presentatie van Ademhalen onder de maan tijdens het Huis van de Poëzie in Utrecht geven zij een speciaal concert. De band ontstond in 2009 uit een samenwerking tussen Cor van Ingen (bariton en effecten), Ellen Deckwitz (stem) en Ingmar Heytze zelf (stem, synthesizer). Van Ingen, landelijk bekend als bassist bij onder andere Spinvis, schetst met zijn elektrische baritongitaar en effecten een klanklandschap waar de stemmen van Heytze en Deckwitz doorheen kunnen dwalen.

De Asfaltfeeën zijn die dag in goed gezelschap. In het Centraal Museum brengen dichters met allure als Rutger Kopland, Judith Herzberg, Tonnus Oosterhoff, Eva Gerlach en Menno Wigman poëzie ten gehore, omringd door de indrukwekkende schilderijen van Bloemaert. Maar ook in de andere ruimten van het gebouw wachten je gegarandeerd verrassende ontmoetingen tussen poëzie en beeldende kunst.

Nieuwsgierig? Neem dan een kijkje op www.huisvandepoezie.nl! En houd www.notjustanybook.nl in de gaten voor de aftrap van de blogtournee op 26 januari, met de eerste bijdrage van Coen Peppelenbos.

Geen reacties

Leave a Reply