2

Not Just Any Book Club leest: Menthol

Omslag Menthol

13 april verschijnt Menthol, het liefdes- en avonturenverhaal (non-fictie) van Frank Krake over de legendarische Joseph Sylvester (bijgenaamd ‘Menthol’) die Nederland leerde tandenpoetsen. 25 leden van de Not Just Any Book Club lezen deze waargebeurde geschiedenis als eerste en recenseren.

Boekomslag Menthol

Amsterdam, 1925. Joseph Sylvester, bijgenaamd Menthol, komt na een jarenlange zwerftocht aan in de hoofdstad van Nederland. Gevlucht voor de uitzichtloze situatie in zijn geboorteland Saint Lucia en voor de rassenhaat en het geweld van de Ku Klux Klan in Amerika. Een vlucht naar de vrijheid.

Hij verdient zijn brood op markten met zijn Babajaba tandpasta, die hij aanprijst als ‘het natuurgeheim van het zwarte ras’. Daarmee trekt hij het hele land door. Complete steden en dorpen lopen uit. Menthol leert Nederland tandenpoetsen.
Roosje Borchert is een vrijgevochten dame van stand en staat als mannequin bekend als het mooiste meisje van de stad. Als zij Joseph tegenkomt is het liefde op het eerste gezicht. Hij zwart, zij blank. Een schier onmogelijke combinatie in de jaren twintig van de vorige eeuw. Maar het paar trotseert alles en iedereen en trouwt. Zij gaan wonen in een provinciestad waar nog nooit eerder iemand een zwarte man heeft gezien.

Twaalf jaar later breekt de oorlog uit. Opnieuw dreigt Joseph’s vrijheid te worden aangetast. Het echtpaar besluit te scheiden, uit pure liefde voor elkaar. En dat is maar goed ook…

Geïllustreerd
312 blz.

Over de auteur

Frank Krake (1968) studeerde Marketing Strategy aan de RUG. Hij schreef eerder de autobiografie De Rampondernemer. Als klein jochie logeerde hij regelmatig bij zijn grootouders in Hengelo, waar hij voor het eerst over ‘Menthol’ hoorde. Zijn opa deed vroeger zaken met Joseph en Roosje. De verhalen over het echtpaar maakten een onuitwisbare indruk. Die fascinatie inspireerde tot het schrijven van dit boek.

2 Reacties

 • Reply
  Een kleurrijk boek… | MZ boek- en tekstprojecten
  8 april 2016 at

  […] Menthol. Frank Krake. 312 pp. Met illustraties. Dit boek dat beschikbaar is gesteld door Uitgeverij Achtbaan heb ik gelezen en beschreven voor Not Just Any Book Club. […]

 • Reply
  Menthol door Frank Krake
  13 april 2016 at

  […] Joseph Sylvester (bijgenaamd ‘Menthol’) die Nederland leerde tandenpoetsen. 25 leden van de Not Just Any Book Club lezen deze waargebeurde geschiedenis als eerste en […]

 • Leave a Reply